Structuurverf aanbrengen

Vanaf nu kunt u alle oneffenheden wegwerken door structuurverf aan te brengen. Uw muur krijgt hierdoor een speciale korrelstructuur.

Effecten met structuurverf

Het mooie aan structuurverf is dat u hierdoor mooie effecten kunt creëren. Er zijn namelijk korrels toegevoegd aan de verf en dan zijn er grove en fijne korrels. Wat voor u het gewenst effect is, hangt af van uw wensen en uw smaak. Het kan gerealiseerd worden door de verschillende korrels die zijn toegevoegd en ook door de manier hoe dat de structuurverf aan wordt gebracht. De verf kan aan worden gebracht op de muur door middel van een roller of met een blokkwast. Als u met een blokkwast aan de slag gaat, dan kan dat zorgen voor een grof en stoer effect. Met de kwast kunnen bijvoorbeeld halve cirkels worden gemaakt.

Voordelen en nadelen van structuurverf

De reden dat veel mensen voor structuurverf kiezen, heeft te maken met het mooie effect dat hierdoor gerealiseerd kan worden. De oneffenheden kunnen hierdoor ook naar de achtergrond verdwijnen. Maar het kan ook een nadeel zijn wanneer dat u structuurverf aan gaat brengen, maar dat merkt u vaak pas later als u iets met de wand wilt gaan doen. Als u namelijk de structuurverf wilt verwijderen, dan kost dat u veel tijd. Meestal gaat u dan alleen de wand opnieuw schilderen. U heeft wel meer verf nodig, want door de speciale structuur die u aan heeft gebracht met de structuurverf, is het oppervlak groter geworden.  

Structuurverf aanbrengen

Bij structuurverf aanbrengen, is het van belang dat u te werk gaat vanaf een vlakke ondergrond. Welke stappen gaat u dan zetten?

  • Om te beginnen gaat u, voordat u de structuurverf aan gaat brengen, eerst oude verflagen van de muren verwijderen. Als er gaten of scheuren in de muur zitten, moet u deze eerst repareren. Vervolgens gaat u er voor zorgen dat de ondergrond mooi schoon is.
  • Aanliggende muren moet u goed afplakken, net als de kozijnen en de plinten en de plafondranden. Daarvoor kunt u gebruik maken van schilder tape. Zorg dat u alles raakt, zodat andere objecten niet vol met de structuurverf komen te zitten.
  • Het kan zijn dat de muur nog nooit is behandeld. Dan raden we u aan om eerst met een voorstrijkmiddel te beginnen. Kiest u voor een minder dekkende structuurverf? Dan moet u de ondergrond eerst egaal maken met een dekkende verf. Ook kunt u het voorstrijkmiddel mengen in dezelfde kleur als uw structuurverf.
  • Eindelijk is het dan zover dat u de structuurverf aan kunt brengen. Meestal wordt het aanbrengen van structuurverf in twee stappen gedaan. U brengt eerst de verf aan en als tweede gaat u structuur aanbrengen. Het beste kunt u hiervoor met tweeën aan de slag gaan. Voor het eerste deel kunt u het beste te werk gaan met een blokkwast of met een roller. Om te beginnen brengt u dan met de roller of met een kwast verf gelijkmatig aan en dit doet u dan ook dik, doe dit in rechte banen!
  • Als u dit heeft gedaan, dan kunt u doorgaan naar de volgende stap. U gaat namelijk de muur behandelen als u de structuurverf heeft aangebracht en dat doet u met een structuurroller of met een blokkwast. Het is belangrijk dat u dit wel binnen tien minuten gaat doen vanaf het moment dat u de structuurverf aan heeft gebracht, anders is deze te droog. Daarom is het raadzaam om met zijn tweeën aan de slag te gaan! U kunt bijvoorbeeld de structuurverf aanbrengen en de ander kan de structuur aanbrengen en zo kunt u alvast doorgaan met het volgende stuk muur. Het mooiste is als u het samen kunt realiseren, want dan kunt u ook samen beslissen welke structuur u mooi vindt bij de muur. Voorbeelden zijn halve cirkels draaien met de blokkwast of zigzaggend bewegen met deze kwast. Het zorgt allemaal voor mooie effecten, maar u kunt ook eerst oefenen en dan bekijken wat u het mooiste vindt met structuurverf. Blijf alert dat u geen verf smeert op de structuurroller of op de kwast. Een andere tip is dat u moet zorgen voor een goede overloop tussen de banen.
  • Als er spetters aanwezig zijn op de structuurverf, dan kunt u deze het beste verwijderen (direct) met een vochtige doek. Na het verven moet u ook de schilder tape direct verwijderen.

Aan de slag met structuurverf

Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan met structuurverf. Hierboven is al een manier besproken, maar we hebben er nog een voor u. Leest u ook deze goed door, zodat u deze tips kunt gebruiken in de praktijk.

  • Het voorbereiden is belangrijk als u structuurverf aan gaat brengen. Een goede ondergrond is de basis om mooi te kunnen werken en een fraai resultaat te behalen. Alle slechte verflagen moeten dan ook verwijderd worden. Scheuren dienen ook te worden gedicht.
  • De wanden moeten nu af worden gewassen. Daarvoor kunt u speciale verfreiniger gebruiken en eventueel ook ammonia (verdunt u dit wel met water?). Let er ook goed op dat u het geheel in ieder geval na gaat spoelen!
  • Mocht het zo zijn dat de ondergrond een zuigende werking heeft, dan moet u eerst een laag muurgrond aanbrengen. Het kan zijn dat de muur dan gaat poederen en dan moet u deze behandelen met fixeergrond. U kunt dit ook gebruiken om oude verflagen vast te zetten. Door te kiezen voor isoleergrond, wordt voorkomen dat nicotine en roetvlekken te zien zijn bij een nieuwe laag
  • U gaat nu de muur behandelen met voorstrijk.
  • Vervolgens gaat u structuurverf aanbrengen met een roller of blokkwast in lange banen.
  • Spatten kunt u wegpoetsen met een vochtige doek, legt u deze daarom ook op tijd klaar.
  • Na tien minuten kunt u alles narollen met een structuurroller of met een grote kwast.

Structuurverf aanbrengen uitbesteden

Als u zelf geen tijd heeft voor het aanbrengen van structuurverf, u heeft er geen ervaring mee, of u wilt het liever uitbesteden aan de vakman voor het beste resultaat, dan heeft u deze mogelijkheid! U kunt nu contact opnemen met ons van CMK Schilderwerken en wij maken geheel vrijblijvend een offerte voor u. Wij staan voor u klaar om te zorgen dat alles er weer netjes uit komt te zien wanneer de structuurverf is aangebracht.