Behang

Behang

Behang is er in verschillende soorten en maten. Maar welke soort kiest u en waar moet u op letten als u behang gaat kopen? Wij van CMK Schilderwerken infomeren u hier graag over. Misschien is uw oude behang toe aan vervanging, of wilt u graag behang aan de muren omdat er zoveel mogelijkheden zijn. In ieder geval kunt u met behang iedere kamer weer een mooie en frisse uitstraling geven. Het assortiment is groot en blijft alleen maar groeien, dus voor iedereen is er behang te vinden dat aan zijn of haar wensen voldoet.

Behang kiezen?

Er bestaan verschillende soorten behang, verschillende prints en veel leuke thema’s. Maar er zijn ook verschillende materialen van behang waar u uit kunt kiezen. Er is papieren behang, maar ook vliesbehang en bijvoorbeeld glasvezelbehang. Het papierbehang is een behangsoort die de meeste mensen wel kennen. Maar dat is geen slijtvaste soort. Als u behang wilt aanbrengen in een kamer waar veel geleefd wordt, dan is het beter om andere materiaalsoorten te kiezen. Deze keuze kunt u na het lezen van dit artikel zelf maken, want alle soorten behang en hun voordelen komen aan bod.

Waarom voor behang kiezen?

Behang wordt gezien als een decoratieve manier om uw muren binnenshuis te bedekken. Er kan daarbij gekozen worden voor heel sterk papier, maar u kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een speciaal thema. Als er scheuren in de muur zitten of er zijn vochtplekken aanwezig, dan kunt u deze door middel van het behang wegwerken. Ze zijn dan niet meer zichtbaar en dat is voor u vast en zeker prettiger wonen.

Welke soorten behang zijn er?

Er bestaan veel verschillende soorten behang. Iedere behangsoort heeft zijn eigen kenmerken, maar ook voordelen en nadelen. Sommige behangsoorten zijn erg prijzig, andere zijn van hogere kwaliteit en zo zijn er veel dingen waar dat u naar kunt kijken bij het kiezen van de juiste behangsoort. U wilt graag behang dat bij uw wensen en voorkeur past. Let daarbij goed op de eigenschappen en de voordelen. Misschien heeft u ook een budget waar dat u zich aan moet houden. Genoeg opties die u met elkaar kunt vergelijken dus voordat u de keuze maakt voor de betreffende behangsoort die u voor uw woning wilt gebruiken.

Papierbehang

Papierbehang wordt vaak toegepast. Het is een goedkopere soort behang en het is gemaakt van papier. Vaak bestaat deze soort behang uit twee lagen, een bovenlaag en een onderlaag. Bij deze behangsoort zijn er veel mooie en heldere kleuren mogelijk. Het voordeel is dus dat er veel mogelijk is, maar het nadeel is wel dat het niet slijtvast is. Het wordt dan ook vaak toegepast in de slaapkamer en in de kinderkamer. U kunt als u dat wenst regelmatig afwisselen, er zijn namelijk veel structuren en stijlen mogelijk bij deze behangsoort. Ook zijn er dunne soorten en dikkere soorten. Als u voor de dikkere soorten gaat, dan zijn deze gemakkelijker te verwerken.

Vinylbehang

Een andere soort behang is vinylbehang. Bij deze behangsoort  bestaat de toplaag uit vinyl. Het kan ook zijn dat het hele behang uit vinyl bestaat. Maar mocht alleen de toplaag uit vinyl bestaan, dan is de onderlaag gemaakt van een andere soort materiaal. De onderlaag kan bij deze behangsoort van papier zijn bijvoorbeeld, maar ook linnen zou kunnen. De papieren onderlaag wordt het meeste gebruikt en de bovenste laag is dan glad. Het kan daardoor ook tegen wat spatjes water, het kan dan ook gebruikt worden in de keuken of juist in de badkamer. Het droogt dan namelijk gewoon weer op wanneer dat er water op zou komen. Een ander bijkomend voordeel is dat u vinylbehang eenvoudig schoon kunt maken. Er is ook nog een andere soort en dat is opgeschuimd vinyl. Het gaat hier over een soort die wat sponsachtig aanvoelt. De patronen die achterblijven op het behang worden bepaald door de schuimmethode. Echter is het nadeel dat het snel kan verkleuren als er veel gerookt wordt in de ruimte waar het behang hangt.

Acrylbehang

Nog een andere behangsoort is acrylbehang. Bij deze soort is er gebruik gemaakt van acrylaatverf. U kunt bij deze behangsoort  zelf reliëf aanbrengen. Dit zou als voordeel hebben dat het behang ook minder snel verkleurt en een ander voordeel is dat het goed is voor het milieu. Als u graag groen te werk gaat, dan zou dit een goede behangsoort voor u zijn!

Glasvezelbehang

Een vrij nieuwe soort behang is glasvezelbehang. Het is gemaakt van fijne glasvezels en het wordt op een speciale manier met elkaar verweven. Dan wordt het geperst zo lang tot dat er een fijn en sterk gaas tevoorschijn komt. Er kunnen bij het gaas dan weer lokale verdikkingen aan worden gebracht. Er kan dan een mooie structuur aan worden gebracht. Het is wel zo dat het glasvezelbehang maar in één kleur geleverd kan worden en dat is neutraal wit. U kunt er wel zelf overheen schilderen met latexverf. De warme uitstraling kunt dus ook creëren met deze behangsoort.

Textielbehang

Een andere optie waar dat u voor kunt gaan is textielbehang. Deze behangsoort bestaat uit natuurlijke of synthetische vezels. Het behang zal daardoor een speciale uitstraling hebben. Het kostenplaatje van deze behangsoort is voor veel mensen alleen een nadeel. Hoe het aan wordt gebracht, hangt af van het materiaal waarvan de onderlaag is gemaakt. Als deze uit papier bestaat, dan moet er met lijm gewerkt worden. Als de onderlaag bestaat uit vlies, dan kan de lijm op de muur aan worden gebracht. Maar u kunt het ook allemaal laten doen door de specialist, die ervaring heeft en zijn werkzaamheden keurig uitvoert en dan hoeft u zich hier geen zorgen over te maken.

Vliesbehang

Als u van klassiek behang houdt, dan is vliesbehang een goede optie. Het wordt vaak als onderlaag gebruikt voor verf of voor een andere behangsoort. Het is erg stevig, maar ook erg licht. In het schilderwerk komt de naam snelbehang ook voor en dat is een andere naam voor vliesbehang. Het kan namelijk op de muur aan worden gebracht zonder in te lijmen en er is geen wachttijd. Het behang heeft een toplaag van vinyl of van papier. Bij het vliesbehang bestaat de onderlaag uit vlies en er kan een andere vorm van bedekking aan worden gebracht, te denken aan verf of ander behang. Misschien heeft u een bepaalde kleur in gedachten en dan kunt u deze er overheen verven. De voordelen van vliesbehang zijn groot. U kunt het om te beginnen snel en eenvoudig aanbrengen op de muren. Er is ook geen behangtafel nodig om te behangen. De lijm kan gewoon op de muren gesmeerd worden en dan hangt u het behang er zo tegenaan. Het behang zal ook niet krimpen wanneer het in contact komt met de lijm, wat ook een groot voordeel is. Het behang is ook veel sterker dan het standaard papierbehang. Bij papierbehang kunnen er snel scheuren ontstaan, wat bij vliesbehang zo goed als uitgesloten kan worden. Mocht het zo zijn dat u geen vliesbehang meer wilt, dan kunt u het ook eenvoudig verwijderen. Er zullen geen resten achterblijven op de muren.

Afspraak maken

Inmiddels weet u welke soorten behang er allemaal op de markt voorkomen. Weet u al welke keuze het voor u gaat worden? Als u vragen heeft, of u wilt graag meer weten over onze mogelijkheden of de kosten, neemt u dan nu contact op met CMK Schilderwerken. Wij zijn er voor u en denken graag met u mee welke behangsoort(en) het beste bij uw wensen en woning passen.

kopje koffie vlaardingen